Kun je hardlopen bij griep of verkoudheid?

De tijd van het jaar is aangebroken. Griep en verkoudheid liggen op de loer. Waarschijnlijk heb je de eerste mensen in je omgeving alweer horen snotteren. Kun je hardlopen bij griep of verkoudheid? Of ben je letterlijk en figuurlijk even uit de “running”? Moet je rust nemen? Je trainingen aanpassen? Of toch gewoon doortrainen? We geven je advies over hardlopen als je ziek bent.

Als je het over ziek zijn hebt, kent dit natuurlijk verschillende gradaties. Verkoudheid en griep zijn in de wintermaanden veel voorkomende ziekten. Een verkoudheid is een infectieziekte. Je bent dan moe, krijgt een loopneus, hebt soms keelpijn en gezwollen slijmvliezen. Het kan zijn dat je veel moet hoesten en mogelijk lichte verhoging hebt. Wanneer je het hebt over griep kunnen de symptomen iets heftiger zijn. Bij griep is er vaak sprake van koorts, algehele vermoeidheid, rillingen, spierpijn, hoofdpijn en hoesten.

Ben je ziek, maar overweeg je toch nog een training? Wij hebben drie belangrijke regels die je aan kunt houden wanneer je wilt gaan hardlopen terwijl je ziek bent.

  1. Koorts is een no-go
    Wanner er sprake is van koorts, spierpijn en een verhoogde rustpols wordt het afgeraden om te gaan sporten. Vooral koorts is een belangrijke graadmeter. Het is niet alleen heel onprettig om te trainen wanneer je verhoging of koorts hebt, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je loopt namelijk het risico dat de virusinfectie op je hartspier slaat en dit kan een ontsteking tot gevolg hebben. Hardlopen met koorts is dus een no-go!
  2. Nek-check
    Wanner je verkouden bent, en geen koorts hebt, kun je in principe doortrainen. Een handig ezelsbruggetje is de nek-check. Wanneer je symptomen voornamelijk boven de nek hebt, zoals neusverkoudheid, oorpijn en keelpijn, dan kun je eigenlijk gewoon gaan hardlopen. Luister ook dan goed naar je lichaam en pas je training eventueel aan. Wanneer je ook symptomen onder je nek hebt, zoals hoesten, koorts en pijn in armen en benen, dan wordt hardlopen afgeraden.
  3. Neem twee keer zoveel rustdagen.
    Tot slot, wanneer kun je weer gaan trainen? Hoeveel dagen rust heb je nodig? Een basisregel die vaak gebruikt wordt, is dat je het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd rust neemt. Dus vermenigvuldig de dagen dat je ziek was en neem dat aan als rust. Heb je drie dagen koorts gehad? Dan neem je dus zes rustdagen.

    Natuurlijk is uiteindelijk de belangrijkste regel: luister naar je eigen lichaam. Ben je niet helemaal fit en twijfel je? Pas je training aan of sla deze een keer over. Een extra rustdag kan nooit kwaad!

    Gouden regels
    Er gelden twee gouden regels voor sporten met griep of verkoudheid:
    1. Sport niet als je koorts hebt, spierpijn hebt of een verhoogde hartslag in rust hebt. Meet je temperatuur voordat je koortsverlagende middelen gebruikt.
    2 . Pas je training aan als je je niet zo goed voelt als verwacht. Bij afwezigheid van koorts kun je doorgaan met trainen, maar wees voorzichtig en vermijd intensieve inspanningen.
    Onthoud dat het idee dat je koorts “eruit kunt zweten” bij een verkoudheid of griep onjuist is; koorts duidt op een actieve infectie in je lichaam.

    Bron: hardlopen.nl
    Onze trainers staan achter dit artikel, bij twijfel kun je ze altijd om advies vragen!
Scroll naar boven